Dutch English French German Spanish
suriname
In mei 2015 werd SIMPAR benaderd door een Nederlandse familie met de roots in Suriname. Een aantal weken voor deze afspraak was een helikopter bemand door een Nederlandse en Surinaamse ingezetene vermist. De locatie waar de heli gezocht moest worden was zo groot als Nederland. De vermiste heli was samen met een andere heli op weg van het zuiden van Suriname naar Paramaribo.
Onderweg werd het weer slechter en een van de helipiloten gaf aan dat hij niet verder wilde en dat hij de heli aan de grond wilde zetten. De andere piloot gaf aan dat hij verder vloog. Van deze heli is geen spoor meer gevonden. De andere heli, die aan de grond had gewacht op beter weer, is later normaal in Paramaribo geland.
 
Omdat volgens de familie van de ingezetenen van de verdwenen heli, de overheden van Suriname en Nederland slecht in beweging kwamen heeft de familie uiteindelijk contact gezocht met Simpar.
 
Er werd SIMPAR aangegeven dat zij een beroep kon doen op een Lt Col b.d. en een groep commando's, The Group, die zeer bekend waren met de omstandigheden ter plaatse, daar zij daar hun opleiding hadden genoten en zij hun diensttijd daar gediend hadden. Blij verrast met deze nieuwe ontwikkeling werd besloten een groot feest te organiseren waarbij de baten geheel toekwamen aan de familie, teneinde de kosten van het onderzoek te kunnen financieren.
In een week was het feest georganiseerd en binnen drie weken konden de oud militairen afreizen. In totaal hebben zij drie weken in Suriname vertoefd. In samenwerking met de Surinaamse overheid is eerst een plan van aanpak gemaakt, waarbij men alles uit de kast heeft gehaald om de zoeklocatie specifieker te maken, dus te verkleinen.
Onderwijl werden vanuit Nederland contacten gelegd met de Surinaamse Overheid en met het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Wij zullen u de langdurige discussies besparen, maar de contacten en het overleg verliepen verre van vlekkeloos. Uiteindelijk bleek dat beide landen ons niet konden helpen en andere landen ons niet wilden helpen.
Het zoeken ter plekke verliep erg moeizaam. De bomen reikten vaak meer dan 60 meter hoog en bestonden uit drie of meer bladerlagen. Als je met een helikopter over de bomen vliegt is slechts een klein gedeelte van de wereld onder de bladerlaag te zien.
 
Met behulp van een Fopen, Foliage Penetrating System, is het echter mogelijk door de bladerdekken heen te kijken. De Fopen, zou het zoeken stukken vergemakkelijken en het (sneller) vinden van de heli kunnen bevorderen.  Alleen Suriname beschikt niet over dit apparaat. Nederland dacht het te kunnen leveren maar helaas.
Voor Simpar bleef over een aantal firma's te benaderen, zowel in Nederland als in het buitenland. Het apparaat wordt onder een vliegtuig of heli geplaatst en er worden opnamen gemaakt die direct worden opgeslagen op een computer. De beelden moeten wel later handmatig worden bekeken en is het nog niet zeker dat de heli ook gevonden is.
Nederlandse bedrijven vroegen tussen de 500.000 en een miljoen USD. Amerikaanse bedrijven wilden niet meewerken omdat het apparaat in de US onder defensie valt en defensie toestemming moet geven op alle acties die men met de Fopen wil uitvoeren. Het lag dan ook niet voor de hand dat deze toestemming gegeven zou worden als de President van Suriname in Nederland bij verstek tot onherroepelijke gevangenisstraf is veroordeeld wegens betrokkenheid tot handel in drugs en zijn zoon in Amerika een gevangenisstraf uitzit voor een soortgelijk delict.
Op dit moment is de heli nog niet gevonden (ondanks berichten op internet dat dit wel het geval zou zijn) en zijn de betrokken overheden op zeer laag pitje bezig om alsnog tot een oplossing te komen. De familie verkeerd nog steeds in onzekerheid over het lot van de twee inzittenden.
 
Op dit moment kan SIMPAR ook even niets doen.
23 april 2016
Juul van der Linden
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn