Dutch English French German Spanish

Zaak Tore Grodem

SIMPAR was net een maand oud of een vermissing deed zich voor in Amsterdam. Via de media en de hulp van een hotel in Amsterdam maakten we contact met de familie die al enkele dagen aan het zoeken was.

Wat was er gebeurd? Tore een Noorse jongen besloot met een vriend voor de kerst in 2015 een paar dagen naar Amsterdam te gaan. In de nacht is hij gezien in de omgeving van het Rembrandtsplein. Ondanks de koude was hij gekleed in een trui en geen dikke overkleding. Hij had het bijzonder naar de zin en hij had behoorlijk gedronken. Hij heeft in de omgeving van dat plein een kleine 400 euro uit de pinautomaat gehaald en in de Leidsestraat werk hij niet lekker. Hij werd ter plekke onderzocht door de GG en GD en door deze dienst werd hij bij zij  hotel afgezet als service. Er zijn nog beelden dat hij bij het hotel is aangekomen, maar hij is niet naar binnen gegaan en daarna was hij van de aardboden verdwenen. Met de familie heeft SIMPAR enorm veel mediacontacten gehad, zelfs Noorse televisie kwam over naar Nederland om aandacht te besteden aan de vermissing. Veel tips kwamen op onze website binnen en uiteraard werd deze met de politie gedeeld voor het team dat met de vermissing aan de slag was. Ook werden deze tips overlegd met de familie en daar waar de politie geen insteek kon doen werd dit door de stichting gedaan.

De laatste week van 2015 heeft de familie besloten de telefoon van Tore uit te laten peilen. Dit werd door SIMPAR geregeld in het buitenland. Op Oudejaarsdag rond 18.00 uur werd een locatie van de telefoon opgegeven. De politie kon er geen manuren insteken en met de familie is SIMPAR gaan posten op het pand in de omgeving van het Surinameplein.  Nagenoeg alle bewoners zijn aangesproken en we hebben de Nieuwjaarswisseling in de koude meegemaakt. Tot 01.00 uur hebben we het volgehouden en de familie is bij het hotel afgezet, enigszins gedesillusioneerd.

We hebben de familie de vraag gesteld wat ze nog wilden ondernemen in Amsterdam en het antwoord was dat men graag het Vondelpark wilde onderzoeken. De politie kon hier niet in voorzien en wij hebben contact gezocht met de zoekhondengroep Westervoort. Deze groep was gaarne bereid het park goed uit te kammen. Ook werd een boot ingezet. Helaas niets gevonden. Een tip dat Tore gezien zou zijn op het Leidseplein door iemand die de foto van Tore op zijn telefoon had gedownload, bracht ons met de versterking van een oud politieman naar de omgeving van ht Leidseplein waar Tore gezien zou zijn door de getuige. Spoedig kreeg de familie het verzoek van de politie naar het hotel te komen. Inmiddels zagen wij meer politie op de burg die het Leidseplein met de Stadhouderskade met elkaar verbindt. De familie verdween het hotel in. Aangesproken politiemensen vertelden dat de passagiers van een rondvaartboot een persoon in het water hadden zien drijven. Simpar is nog even gebleven en spoedig zagen wij dat een persoon uit het water werd geschept. Een man met blauwe schoenen en witte zolen, schoenen die Tore ook droeg.

De ouders hebben het stoffelijk overschot ge├»dentificeerd en hun zoon herkend. We hebben die dag nog afscheid van hen genomen, na twee weken was het een emotioneel afscheid.  Tot op de dag van vandaag hebben wij nog contact met elkaar. Dit voorjaar komt de familie naar Amsterdam en een ontmoeting staat op de agenda.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn