Dutch English French German Spanish

Duitsland is duizenden kindmigranten kwijt

In Duitsland zijn vorig jaar meer dan achtduizend minderjarige migranten als vermist opgegeven. Bijna zesduizend zogenoemde ‘kindmigranten’ zijn nog steeds niet gevonden.

Dat blijkt uit cijfers van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken, waarover Duitse media schrijven. De vermiste migranten – de meesten van hen tussen de 14 en 18 jaar oud – komen vooral uit Syrië, Eritrea, Marokko en Algerije.

Politici hebben naar aanleiding van de cijfers de overheid opgeroepen om de vermissingen serieus te nemen en actie te ondernemen. Veel vermiste kinderen zouden terecht zijn gekomen in de prostitutie, of worden uitgebuit als kinderarbeider.

Onduidelijk

De Duitse regering weet alleen niet precies hoe het mogelijk is dat de kinderen als vermist zijn opgegeven. Veel kindmigranten komen alleen aan in Duitsland. Het is daarom onduidelijk wie hen als vermist heeft opgegeven.

Het ministerie van Gezinszaken wordt ervan verdacht registratiefouten te hebben gemaakt, waardoor de regering weinig weet over de verdwenen kindmigranten. Zo is het onbekend of de asielprocedures van de kinderen zijn voltooid of dat ze bijvoorbeeld naar een ander land zijn doorgereisd.

Europees probleem

VolgensEuropol is de verdwijning van kindmigranten een groot probleem, en niet alleen in Duitsland. In 2014, het laatste jaar waarover cijfers beschikbaar zijn, zouden meer dan tienduizend kindmigranten zijn verdwenen op het continent. In Nederland zouden 110 kindmigranten vermist worden.

Vluchtelingenorganisatie UNHCR zei in oktober 2015 dat een toenemend aantal kindmigranten wordt gedwongen tot seks tijdens de migratie door Europa. Woordvoerder Melissa Fleming gaf aan dat ‘in elk land dat op de route ligt’ vrouwen en kinderen het risico lopen gedwongen te worden tot seks.

Naar schatting kwamen in 2015 meer dan miljoen migranten naar Duitsland. In de eerste twee maanden van dit jaar ontving het land opnieuw zo’n 120.000 asielaanvragen, aldus de Duitse immigratiedienst.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn