Dutch English French German Spanish

'Lisanne Froon was vooral heel dapper'

7 april 2016 om 10:15 door Constance van Amstellisannevroon
Lisanne Froon was gelukkig tijdens haar reis. /BNN

‘Twee Nederlandse vrouwen vermist in Panama’, ‘Gevonden botresten mogelijk van vermiste Kris en Lisanne’ en ‘Twijfels over verdwalingstheorie’. Koppen als deze waren in 2014 aan de orde van de dag toen heel Nederland in de ban was van de verdwijning van de in Panama vermiste reizigers Kris Kremers en Lisanne Froon. Van de twee Nederlandse twintigers ontbrak na een wandeling in de jungle ieder spoor. Tot er bot-resten werden gevonden en de verdrietige conclusie moest worden getrokken dat Kris en Lisanne niet meer in leven waren.

In de nieuwe BNN-serie Break Free wordt vanavond het verhaal van Lisanne vertelt van voor ze op reis ging en een mediahype werd. Wie was ze? En waarom was het zo knap dat juist zij een dergelijke reis ging maken? Filmmaker Geertjan Lassche reisde met de broer van Lisanne terug naar Panama. De focus lag daarbij niet op het drama, maar op de reis die Lisanne maakte. Positief dus. „We zijn bewust weggebleven van de tranen”, vertelt Lassche. „Natuurlijk waren ze er wel, maar we zijn er niet naar op zoek gegaan. We wilden laten zien dat deze mensen het leven vierden door uit te breken.”

MEDIAHYPE

Wel wordt er even stilgestaan bij de mediahype die ontstond na de verdwijning. Voor de familie een moeilijk gegeven, zo vertelt Lisanne’s schoonzus in de film. Filmmaker Lassche vond het belangrijk om ook die kant te laten zien: „Je ziet dat zo’n verdwijningszaak een enorme aantrekkingskracht op het publiek heeft. Door die mediahype is haar identiteit ondergesneeuwd, die willen we nu teruggeven. Want voor haar familie was Lisanne vooral heel dapper.”

kris lisanne

 

Wat wel opvalt bij het zien van de film, is dat Lisanne’s reisgenoot Kris Kremers nauwelijks aan bod komt. Een bewuste keuze, zo vertelt Lassche: „Het concept van de serie is dat we een portret van 1 persoon maken. Wat ook belangrijk is, is dat de nabestaanden troost kunnen vinden in de stap die hun vriend of kind heeft gezet door die reis te maken. Dat ze er gelukkig van werden om uit het dagelijks leven te breken. Bij de familie Kremers is die vibe lange tijd anders geweest. Maar wie de film ziet, ziet dat we middels het verhaal van Lisanne ook Kris eren.”

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn