Dutch English French German Spanish
sjoerd van eijk

Vermissing Sjoerd van Eijk op 1 mei 2016

In de vroege uren van 1 mei 2016 loopt de Groningse student Sjoerd van Eijk vanaf een kroeg in zijn woonplaats, waar hij met vrienden zijn verjaardag heeft gevierd richting huis.

In de loop van 1 mei heeft men geen contact met Sjoerd gekregen en zijn GSM stond uit. Onmiddellijk is men van het ergste uit gegaan en is de politie in kennis gesteld. Bewakingscamera's leverden beelden van Sjoerd die door zijn vader op deze beelden herkend werd.

De laatste beelden waren van een hotel en daarna werd hij niet meer gezien. De politie is een uitgebreide speuractie begonnen en het vermoeden bestond al snel dat Sjoerd te water was geraakt en dat hij hier niet uit kon komen. Vrij snel werd er ook contact gezocht met SIMPAR. Hoewel geen zaak voor SIMPAR wilden we toch een helpende hand bieden.

Redelijk snel ook zijn de dames van SIGNI bij het onderzoek betrokken. SIGNI heeft een aantal speurhonden die geoefend zijn in het zoeken van stoffelijke overschotten in het water. De eerste inzet van Signi was met de honden alleen en werd een spoor van Sjoerd gevolgd, een tweede inzet werd gedaan met de honden en met hun boot die voorzien is van sonar.

In beide gevallen is het zoeken tevergeefs geweest.

Politie en het OM in Groningen stonden positief ten opzichte van de particuliere mogelijkheden.

In de tussentijd is door SIMPAR gezocht naar portable apparatuur om in het water te zoeken naar voorwerpen. Uiteindelijk vonden wij fishfinders die zo groot zijn als een tennisbal en die met een werphengel in positie kunnen worden gebracht. Via een iPad of iPhone, maar ook via apparatuur met Android besturing is op het scherm te zien waar de vissen zich bevinden.

Met de stelling wanneer een apparaat een vis kan detecteren dan moet het ook een lichaam kunnen vaststellen is er contact opgenomen met de importeur van DEEPER. Directeur Mink Spaans van TippenVally BV.

In een onderhoudend gesprek werd duidelijk dat er een paar jaar geleden een onderzoek is geweest in een zwembad met een duikgroep van de brandweer.

De sonar werkte, maar de resultaten kunnen het beste vergeten worden omdat de huidige sonarapparatuur vele malen beter is.

Bovendien is de locatie beter vast te stellen omdat deze door gps uitgelezen kan worden. Met andere woorden op de iPad kan je precies zien waar je met het apparaat gezocht hebt. Dus ook waar je nog moet zoeken. 

De heer Spaans vindt het een uitdaging om de apparatuur in de praktijk te testen en heeft twee systemen ter beschikking gesteld om naar mensen te zoeken. SIMPAR heeft tijdens een bestuursvergadering besloten een set in bruikleen te geven voor een periode van een jaar aan SIGNI, mede omdat zij meer met waterlijken in contact komen dan wij van SIMPAR en er van die kant meer informatie is te geven aan de heer Spaans.

Twee dagen na het uitgebreide onderzoek met de boot en honden van SIGNI is het stoffelijk overschot van Sjoerd gevonden door een voorbijganger.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn